КНСБ представи исканията си към Бюджет 2025. На пресконференция пред журналисти

...
КНСБ представи исканията си към Бюджет 2025. На пресконференция пред журналисти
Коментари Харесай

КНСБ иска и дефицит под 3%, и увеличение на заплатите в Бюджет 2025

КНСБ показа настояванията си към Бюджет 2025. На конференция пред публицисти президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че бюджетът за следващата година би трябвало да бъде уравновесен с недостиг под 3%., в това време да не се орязват разноски, а в противен случай - да се направи фискално пространство да се усилят приходите.

КНСБ упорства в Бюджет 2025 да се заложат задоволително средства за провеждането на обща хоризонтална политика по приходите, която да води до най-малко 10% растеж на заплатите. Заявката за растеж на заплатите идва единствено две дни откакто с решението на Министерски съвет минималната работна заплата от 2025 година става 1077 лв..

Димитров уточни, че данъчната система не би трябвало да е източник на доходи, а главен механизъм за основаване на правдивост и понижаване на неравенствата. 1/3 от хората не престават да получават приходи към 1000 лева, посочи президентът на КНСБ, като даде образец, че не вижда " преяли пенсионери по улиците " и " хора с увреждания, които са щастливи ".

КНСБ желае и коренно да се промени приходната част на бюджета. България е с най-хубаво съответствие дълг/ Брутният вътрешен продукт, уточни Пламен Димитров.

Предложенията на синдикалната организация в региона на приходната част са: необлагаем най-малко на приходите на физическите лица еднакъв на размера на минималната работна заплата за съответната година. Ефектът от него в композиция с предлагането за увеличение на ставката по ДДФЛ (данъка върху приходите на физическите лица) от 10 на 15% води до позитивен резултат за всички работещи, които получават приход до 3750 лева

Като опция на необлагаемия най-малко, може да бъде прегледан вид със доста повишение на размерите на данъчните облекчения за работещите фамилии с деца;

Промяна в данъчната ставка на корпоративния налог от 10 на 15%;

Използване на единна данъчна ставка по Данък добавена стойност и възобновяване на краткотрайно понижените такива за самун и ресторантьорски услуги;

Повишаване ставката на налог дял на най-малко 10%

Останалите оферти по приходната част на бюджета са налог върху финансовите транзакции, цифров налог, налог " нездравословни храни ", облагане на свръхпечалбите, годишно повишение на оптималния осигурителния предел, развързване на всички обществени заплащания от минималната работна заплата в страната.

КНСБ предлага и политика по приходите. Според КНСБ би трябвало да се организира обща хоризонтална политика по приходите, която да води до най-малко 10% растеж на разноските за " Персонал ". Съответните нараствания на заплатите би трябвало да бъдат обвързани и с резултатите от самостоятелното показване на работещите.

КНСБ показа и по пера какъв растеж за заплатите желаят от Бюджет 2025:
Предучилищното и учебно обучение - 600 млн. лева.; За Висше обучение - 200 млн. лева.; За Земеделие - 102.6 млн. лева.; За Култура - 43 млн. лева.; За Здравеопазване - 165 млн. лева.; За Енергетика - 62 млн. лева.; За ЖП превоз - 75.6 млн. лева.; За Градски превоз - 51.5 млн. лева.; За АПИ - 4.2 млн. лева.; За БНР - 7.12 млн. лева
Главният икономист на КНСБ и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания Любослав Костов уточни, че европейският спор е следният - новите европейски правила постановат по-строг финансов надзор и консолидация. Всяка страна би трябвало да направи 4-годишни проекти за по-строга финансова консолидация и още през 2025 година би трябвало да се създадат 0.4 процентни пункта за понижаване на недостига в бюджета, уточни Костов. България продължава да е страната с най-вече неравенства във връзка с приходите, регистрира основният икономист на КНСБ.

" България е на 47-мо място по обществени разноски от 164 страни. По дарба на данъчното облагане сме на 157 място от 164 страни. Преди България във връзка с данъчното облагане са Ливан, Тринидад и други Любослав Костов настоя за полемика за смяна на нужните промени в данъчната система на България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР